Identitatea Romaneasca
Thursday September 09, 2010, 19:24:03 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:

Home Forum Help Search Contact Login Register Chat  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: CORRIERE DELLA SERA : ROMENI E INTEGRAZIONE - IMPORTANTE CAMBIO DI PROSPETTIVA  (Read 601 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Giancarlo Germani
Moderator
Newbie

View Profile
« on: Monday January 18, 2010, 11:07:28 AM »

Oggi sulla prima pagina della Cronaca di Roma del Corriere della Sera appare un importante articolo a firma di Fabrizio Peronaci che testimonia un cambio di prospettiva dei mass media che cercano un nuovo approccio mediatico verso una comunità, quella romena, della quale hanno sinora messo in luce solo gli aspetti negativi.
Finalmente qualcuno squarcia il velo del conformismo giornalistico e prova a raccontare l'altra faccia della medaglia: un vivo ringraziamento al Corriere della Sera, ecco l'articolo:

Romeni e Integrazione
Uno sportello dopo i giorni della rabbia

Essere romeni a Roma significa tante cose insieme, anche se la memoria collettiva tende a mantenere vivide solo le immagini più crude: Mailat alla sbarra per l'omicidio della povera signora Reggiani, i quattro condannati per lo stupro di Guidonia, la terribile violenza sui fidanzatini a spasso nel parco della Caffarella ... No, non è solo questa (ovviamente, verrebbe da dire contro le troppo facili generalizzazioni) la vita dei centomila romeni che hanno scelto Roma per fuggire alla miseria nera del dopo Ceausescu.

L'avventura di Ana, la contadina coraggiosa dei sobborghi di Bucarest che giorni fa ha affrontato 20 ore di pullman per strappare dai marciapiedi della Palmiro Togliatti la figlia diciassettenne costretta a prostituirsi, racconta un altro mondo, un altro versante. E' una storia di dignità ed insieme di fiducia nelle istituzioni, le "nostre"; la sig.ra Ana aveva già messo in salvo la figlia quando ha avvisato la polizia. Poi ha collaborato alle indagini. Ha fatto arrestare gli sfruttatori.
Avrebbe potuto tornare nel suo villaggio e invece ha voluto attestare, con un gesto civico né facile né scontato, l'accettazione di regole condivise in un Paese diverso dal Suo.

La scelta di Ana in fondo è la stesa dei tanti Petru e Bogdan al lavoro nei nostri cantieri. O delle tante Miruna o Roxana a servizio nelle case dei nostri anziani, che a loro si stanno affezionando.

Un anno fa un operaio romeno salvò un pensionato che stava affogando ed è stato premiato da Alemanno. Qualche settimana fa in un torneo di calcio, la squadra di Giancarlo Germani, il Presidente del Partito dei Romeni d'Italia, ha perso contro quelle dei vigili e degli africani, ma si è presa una bella soddisfazione battendo i consiglieri comunali. Sono momenti di contatto, di distensione. Segnali da non sottovalutare.
Perché, se a caldo nei giorni del furore, pareva indifferibile una risposta sul piano repressivo ( i dieci poliziotti "distaccati" da Bucarest) oggi sembra acquisito da tutti - forze dell'ordine, istituzioni, volontariato - un percorso diverso, che metta in primo piano la creazione di una "rete".

Le associazioni dei romeni, in questo processo rivestono un ruolo importante: ne sono già nate una decina, dagli infermieri agli aspiranti attori. Chiedono più coesione sociale, luoghi di ascolto, di incontro.
Come quello "sportello" per la comunità romena al quale rivolgersi per qualsiasi pratica (dai matrimoni alle incombenze funebri) che il Campidoglio - eccola, la notizia - prevede di aprire entro marzo, dalle parti di via Petroselli.
Toader Teodorescu
Newbie
*

View Profile
« Reply #1 on: Monday January 18, 2010, 15:40:53 PM »

Este bine ca incepem sa ne facem "vizibili" si asa Giancarlo ! Nu sintem monstri cum eronat incearca unii sa ne "picteze", si chiar incercam in toate modurile sa ne unim, sa facem si lucruri bune, in interesul nostru, al comunitatii, dar si al poporului care ne gazduieste ! In acest sens, pe forumul "Realitatea", am publicat integral "Drepturile Omului", "Constitutia Statului Italian" si in prezent, incerc sa pun "Codul Penal Italian", la care te-as ruga sa ne ajuti (fiind de meserie), deoarece varianta gasita, mi se pare un pic depasita (sint in italiana !). Daca as gasi pe net si "Codul Civil", l-as pune si pe acesta ! Mesajul nostru, prin publicarea acestora, este clar : cine nu respecta legea, nu are ce cauta printre noi ! Daca-ti amintesti, si la discutia cu On. Bondi , la Firenze, am subliniat in mod deosebit acest lucru ! Cine nu respecta legea, nu ne respecta nici pe noi, cei de buna credinta, nici pe cei care ne gazduiesc,...deci, nu au ce cauta printre noi , nici in comunitatea noastra ! Acesta trebuie sa fie mesajul pe care trebuie sa-l transmitem pe toate canalele, sub toate formele, in comunitatea noastra a romanilor din Italia ! Cind unul comite o infractiune, constient fiind ca incalca legea, inseamna ca nu trebuie nici ajutat, si nici compatimit de comunitatea noastra,...cum prost mai fac cite unii, din spirit de solidarietate si patriotism prost inteles . Libertatea cu greu cistigata, si platita cu singe nevinovat in 1989 de catre romani, nu inseamna LIBERTINISM ! Si daca vom adopta o atitudine pozitiva fata de LEGE, vei vedea ca nu vor mai fi nici doua masuri in aplicarea legii in instantele italiene, iar legea va fi intr-adevar "uguale per tutti", asa cum este scris in salile de judecata ! Nu crezi ?
Vicentiu Acostandei
Administrator
Newbie

View Profile
« Reply #2 on: Monday January 18, 2010, 15:49:43 PM »

Ciao Toader

De ce nu incerci sa le publici si aici, asa am putea si noi sa contribuim  Wink

La goccia scava il marmo
Giancarlo Germani
Moderator
Newbie

View Profile
« Reply #3 on: Monday January 18, 2010, 16:12:02 PM »

Concordo sia con Teo che con Vic.Difendendo in penale diversi citatdi ni romeni ho toccato con mano come ci siano dele storture da denunciare e combattere che sono molto vicine ad una discriminazione giudiziaria.Questa è una di quelle batatglie da fare tutti insieme senza divisioni nè lotte fratricide,alle quali siamo purtroppo abituati...
Toader Teodorescu
Newbie
*

View Profile
« Reply #4 on: Monday January 18, 2010, 18:41:47 PM »

x Vic - Sa fiu sincer,...nici ca mi-a trecut prin cap sa le scriu si aici ! Deh,...imbatrinesc Vic ! Wink Ma asteptam sa le puna Giancarlo, ca-i de meserie ! Dar poate nici el nu are timp saracul ! In orice caz, eu am pus ....ce am gasit pe net, din arhiva proprie ! Si-s lungi al naibii ! Cel putin, Codul Penal,...mi se pare cam depasit, de aceea il rugam pe Giancarlo sa dea o privire ! Uite, poti face un link catre topicele respective (ca-s separate),...sau daca nu vrei,...o sa incerc sa-mi fac timp , si sa le pun si aici! (Eu "gindesc" la tastatura numai noaptea, asa ca,...ma mai apuca somnul ! Wink  Sa nu va suparati pe mine daca le voi pune in "etape" !

Mda.  Incerc sa diger "inalta colaborare" si "ajutorul pretios" al (in)amicilor de partid ! Cel care,..de fiecare data, nu a ratat ocazia sa critice pe unde poate pe subsemnatul, cel care se crede buricul bucurestilor la Roma, mare Secretar General ! Amice, cit esti tu ce esti,...pe mine nu ma mai vezi aici ! Replica ta la sectiunea "Legislativ", imi confirma inca o data ca noi doi,...sintem diversi ! Eu, am avut curajul sa le scriu pentru tot romanul, pentru ca mi s-a parut ca sint importante. Dar tu, ai vrut doar sa dovedesti ca,...in fine,...nu mai spun nimic !De ce nu le-ai pus tu, daca erai atit de informat ?Voiai sa demonstrezi ca esti mai informat cumva ? Ramii mare sef ! La Bucuresti, probabil ca trebuie sa vada cineva cit esti de "forte"  . Eu astept doar alegerile din PIR, conform statutului , si promise de Giancarlo !Si nu te iluziona ca ma poti elimina TU din partid, cum ai mai afirmat, ca oricum, pentru mine, tot nimic esti !  Un parvenit de Bucuresti, arogant,plin de ifose si smecherii, avid de "pozitii" care sa te faca vizibil in cartier, cind mergi in vacanta, ...si-atit !

Scuze colegilor din PIR, dar nu am putut sa ma abtin in urma mojiciilor acestui individ !Un "Bill Clinton", care se crede superior unui COMANDANT de nava ! Cinta la alte mese stimabile ! Pe mine nu ma impresionezi chiar deloc! In urma discutiei cu Giancarlo,de acum citeva zile in urma, ma asteptam ca sa revina ceva la normal, dar,...imi pare rau...in conditiile acestea, cu micul dictator portar la ambasada, pe post de Gica Contra,...nu putem lucra ! Nu poate sa-si depaseasca nivelul de inteligenta nativ, si nici apucaturile de "mitic" de Colentina. El trebuie sa sfideze, sa jigneasca, sa injosesca cu orice pret, oricum, oriunde si in orice imprejurare ! Tipic de Bucuresti !

x Vic - Scuze Vic, ce am scris mai sus,...ignora ! Poti folosi "iindicatiile pretioase" ale generalului de la poarta ambasadei Braziliei. La fel ca si "Votul in alb", sublima idee, cu incidenta "zero barat" (desi a vazut ce spunea legea !) care a turbat o parte din romani la alegeri !Succes pe viitor, si in viitoarele alegeri ! Personal, ma gindesc destul de serios sa nu-mi mai bat capul cu politica sau sa mai fac ceva pentru romani. Si stii de ce ? Pentru ca cel care a afirmat in '90 " Prosti , da' multi"....cu parere de rau, se pare ca avea dreptate !Degeaba se chinuie un grup mic de sufletisti sa faca ceva bun, daca in interiorul grupului respectiv vine unul sa distruga tot ! De ajuns sa fie de Bucuresti, si toate eforturile sint inutile ! Tu esti inca tinar, inca mai ai putere,rabdare si abnegatie,...eu,...am cam obosit ! Prefer sa-mi traiesc ultima parte din viata care mi-a mai ramas, in liniste si pace.La o anumita virsta, cam incepi sa te saturi, sa fii dezgustat, sa-ti lipseasca motivatia, iar eu, cred ca am ajuns intr-un astfel de punct in acest moment.Prefer sa-mi vad de ale mele, decit sa ma lupt cu morile de vint sau cu tot felul de smintiti .Incearca sa intelegi asta !Am altele de facut, mult mai importante, crede-ma !Daca crezi ca te-am dezamagit, te rog,...iarta-ma, dar nu pot sa merg inainte cu tot felul de "contre" din partea unuia care se crede inca la Bucuresti !Sper sa-mi dai dreptate, iar daca nu-mi dai, nu-i nimic ! O sa intelegi cindva starea mea de fapt. Multumesc anticipat.
Vicentiu Acostandei
Administrator
Newbie

View Profile
« Reply #5 on: Friday January 22, 2010, 17:36:03 PM »

Toader, nu vreau sa comentez pe marginea celor scrise de tine, dar sincer mi-ar fi placut ca toate aceste lucruri sa le discutam in privat, mai ales ca pot fi interpretate in functie de context.

In incheiere vreau sa subliniez ca toate deciziile se iau in cadrul Secretariatului National, iar Mihai Muntean sau Giancarlo Germani reprezinta fiecare un vot din cele 14 totale.

La goccia scava il marmo
Pages: [1]
  Print  

Jump to: